Quiche - francouzský zeleninový koláč

Na korpus 32 cm potřebujeme: 400 g mouky (může být i půl na půl hladká se špaldovou celozrnnou jemně mletou), ½ lžíce soli, 125 g másla, vlažná voda Dále potřebujeme: 2 cibule na kolečka, 6-8 žampionů na plátky, 2 mrkve na kolečka , cuketu, řapíkatý celer, nebo jinou zelenou zeleninu, nakrájenou červenou papriku, kousek másla, provensálské koření, čerstvě nadrcený černý pepř, 2 vejce, tvrdý nastrouhaný sýr eidamského typu 0,5 kg.

Postup: Ingredience na korpus smísíme v míse a propracujeme tužší těsto, které rozválíme a napasujeme do formy, přečnívající těsto přehneme přes okraj, můžeme na chvíli zapéct.
Cibuli osmahneme do sklovata na másle, osolíme a smícháme s provensálským kořením, taktéž lehce smahneme žampiony i mrkev. Dno korpusu vysypeme nastrouhaným sýrem a postupně skládáme cibuli, cuketu na plátky, žampiony, cibuli, mrkev, červenou papriku. Nakonec dozdobíme druhou polovinou nastrouhaného sýru a zalijeme směsí rozšlehaných vajec s pepřem. Pečeme na 170´ C do zlatova (cca 3/4 hodiny).